Kuah putri mandi. Puteri mandi kalau masa kecik kami panggil Terri Mandi jer mungkin sebab ianya seperti seorang puteri yang sedang bermandi manda kot. Bonda selalu lah buat kuih ni, jadi ianya kuih yang biasa sangat pada saya. Sehingga saya tidak merasakan ianya menpunyai suatu keistimewaan pun.

Kuah putri mandi OM: Gambar yang ada dalam resepi-resepi Oh Malaysia adalah gambar original. Resepi kuih puteri mandi kalau diikutkan tidak lah berapa susah tapi waktu kecil dulu,tak popular lagi dan jarang-jarang kedai santan serta kelapa. Jadi bermula selepas Zohor maka bermulah tugas kami untuk menyediakan kuih puteri mandi untuk berbuka nanti. Kalian dapat memasak Kuah putri mandi hanya dengan menggunakan 6 bahan dan 2 langkah saja. Berikut ini bahan dan cara untuk membuatnya, bikin Kuah putri mandi yuk!

Bahan Kuah putri mandi

  1. Siapkan 1 of sct santan kara (65ml).
  2. Dibutuhkan 400 ml of air.
  3. Dibutuhkan 3 sendok of tepung maizena.
  4. Gunakan 3 sdm of gula pasir.
  5. Gunakan sejumput of Garam.
  6. Siapkan sejumput of Vanilli.

Daun pandan dipetik di belakang rumah,kelap tua dikopek sabutnya dan dibelah dua. Kuih puteri mandi atau kepek hidung merupakan sejenis kuih manisan penduduk kawasan pantai timur yang dinikmati dengan kuah gula yang agak berair. Secara amnya, terdapat dua jenis kuih ini iaitu berwarna-warni dan hanya sebuah warna sahaja. Supaya lebih menarik, gunakan tiga warna yang berbeza iaitu hijau, merah dan kuning.

Langkah-langkah memasak Kuah putri mandi

  1. Panaskan air, masukkan gula+santan+garam+vanilli. Aduk2 jangan sampai santan pecah..
  2. Larutkan tepung maizena dgn sedikit air. Madukkan dalam rebusan santan sambil terus di aduk. Tunggu sampai meletup2. Angkat dan siram pada putri mandi yg sudah di tata pada mangkok..

Gaul dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga acuan dah tak melekat di tangan ataupun. Kuih puteri mandi adalah antara kuih yang biasa disediakan oleh arwah Bonda untuk juadah berbuka puasa di bulan Ramadhan. Macam biasalah masa kecil dulu, tugas saya hanya mengisar beras pulut atau beras untuk dijadikan tepung. Saya tidak melihat Bonda membuatnya dari A ke Z walaupun saya tahu lah cara penyediaannya. Ha, disini kami sediakan resepi kuih puteri mandi yang amat lazat.