36. Pulut Kuning. Pulut Kuning, or Steamed Turmeric Glutinous Rice, is one of the favourite traditional Malay dishes. Ia enak dimakan bersama rendang atau sambal. Memang lengkap habis resepi pulut kuning yang diberikan ini.

36. Pulut Kuning Saya pernah beli Pulut Kuning dan Rendang yang dijual oleh Zarina Zainuddin. Saya kagum melihat kegigihan beliau berniaga pulut kuning demi menyara keluarga. Be the first to review this recipe. Kamu dapat menghidangkan 36. Pulut Kuning hanya dengan menggunakan 12 bahan dan 5 langkah saja. Berikut ini bahan dan cara untuk membuatnya, bikin 36. Pulut Kuning yuk!

Bahan-bahan 36. Pulut Kuning

 1. Diperlukan of Adonan pulut.
 2. Siapkan 300 gr of beras ketan.
 3. Gunakan 500 ml of santan.
 4. Sediakan 2 ruas of kunyit, parut dan peras utk diambil airnya.
 5. Siapkan secukupnya of Garam.
 6. Diperlukan of Daun pandan.
 7. Diperlukan of Bahan inti.
 8. Sediakan 400 gr of kelapa parut.
 9. Siapkan 400 gr of gula merah, iris halus.
 10. Diperlukan 50 gr of gula pasir.
 11. Sediakan 250 ml of santan encer.
 12. Sediakan 2 lbr of daun pandan.

Namun tak ramai yang mahir dalam memasak hidangan ni. Sesekali teringin nak makan bersama rendang, macam tak berbaloi. Pulut kuning merupakan sejenis sajian istimewa bagi orang-orang Melayu. Ia merupakan pulut yang dimasak dengan sedikit serbuk kunyit sebagai pewarna.

Langkah-langkah memasak 36. Pulut Kuning

 1. Rendam adonan pulut dan diamkan selama 1 jam. Kecuali santan..
 2. Masak bahan inti kelapa sampai susut. Angkat dan sisihkan..
 3. Masak adonan pulut, campur dgn 250ml santan. Masak hingga susut, kemudian masukkan sisa santan 250 ml lagi..
 4. Siapkan kukusan yang sudah dipanaskan terlebih dahulu. Masukkan adonan pulut, masak selama 25 menit. Angkat dan dinginkan..
 5. Pulut kuning siap disajikan bersama inti kelapa. Silakan direcook ya. Jgn lupa share fotonya juga. Because sharing is caring ❤.

Biasanya ia dimakan dengan gulai atau, rendang ayam, atau daging pada majlis keramaian, seperti hari perkahwinan, kenduri kesyukuran. Dia juga sudah berpesan kepada ibunya, Norliana Maarof untuk memasak pulut kuning dan membawa makanan yang amat. Cuci beras pulut dahulu sehingga bersih. Bahan-bahan Pulut kuning sedap dimakan bersama rendang atau kari ayam/daging. Resepi pulut kuning yang tak susah sangat untuk dimasak.